.

GEMPAR !!!!!! DIPLOMATIK ASING MENYERTAI BERSIH 3.0!!!!

Mymassa.blogspot.com melaporkan artikel "Breakingnews" yang melaporkan bahawa penglibatan diplomatik asing di dalam perhimpunan BERSIH 3.0 pada 28 April lalu di Kuala Lumpur . Pendedahan yang dibuat oleh AIDC news seorang lagi sahabat TWH , menyatakan penglibatan tersebut adalah sebuah tindakan yang tidak bijak oleh parti FUCKATANRAKYAT. 

Seperti yang kita sedia maklum bahawa BERSIH 3.0 adalah perhimpunan yang didalangi oleh Anwar Ibrahim dan konco-konconya di dalam usaha bagi menunjukan kepada kerajaan bahawa rakyat sudah tidak mempercayai kerajaan yang memerintah sekarang. Tetapi rakyat tidak faham tujuan sebenar perhimpunan tersebut dan mengapa pendedahan ini dilakukan seberapa segera. 

Dokumen yang dihantar kepada kami mendedahkan penglibatan tiga orang pegawai diplomat kedutaan asing telah menyertai perhimpunan BERSIH 3.0, 28 April lalu.

Isunya Siapakah Dia? Diplomat dari negara mana? Apakah kita berdiam diri sahaja apabila negara asing campurtangan secara langsung urusan negara kita?


Kita minta AIDCNews mendedahkan nama-nama tersebut?

Ini berita pemulanya, ...Kandungan dokumen sulit itu turut menyatakan nama dan pangkat tiga pegawai diplomat dan mereka telah dikenal pasti turut serta dalam perhimpunan 28 April dari Petaling Street ke Dataran Merdeka.

“Salah seorang dari tiga pegawai itu memakai baju kuning BERSIH 3.0,” lapor dokumen sulit itu.
Menurut laporan itu, tindakan tiga pegawai diplomat itu yang menyertai dan memakai baju BERSIH 3.0 adalah bersalah dengan etika ‘The Vienna Convention on Diplomatic Relations 1961 Article 41 (1)‘ yang melarang para diplomat campur tangan dalam masalah politik dalam sesebuah negara.

“Tiga pegawai diplomat itu perlu disingkirkan dari Malaysia kerana tindakan mereka bercanggah dengan etika Article 9 (1) Vienna Convention,” lapor dokumen sulit itu lagi.

Menjelang beberapa hari sebelum berlangsungnya perhimpunan 28 April, portal The Malaysian Insider melaporkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama kepimpinan BERSIH 3.0 dijangka akan hadir menemui diplomat keduataan asing untuk mengadakan mesyuarat tertutup.

Menurut portal itu lagi, mesyuarat tertutup bersama kedutaan asing itu diadakan di hotel Doubletree Hilton pada pukul 3 petang, 25 April.

Pada 12 Jun lalu Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman seperti dilaporkan SinaHarianberkata beliau bimbang dengan laporan pembabitan diplomat asing pada demonstrasi jalanan seperti demonstrasi yang disokong oleh pembangkang di ibu negara pada 28 April lalu.

Sama ada pembabitan itu benar-benar untuk mengumpul maklumat atau sebaliknya, katanya ia pasti bukan satu langkah yang bijak.

Katanya, beliau bimbang bahawa langkah sedemikian mungkin membawa kepada beberapa persepsi negatif dan diplomat harus sentiasa sedar sensitiviti dengan cara negara di rantau ini dengan mengekalkan hubungan baik antara satu sama lain.

Share on Google Plus

About Talk With Hand

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: