.

HARUS BACA !!!PERGOLAKAN BANGSA!!!!!

Mengulas mengenai isi kandungan atau janji-janji yang digariskan dalam "Deklarasi Kuching" oleh Anwar Ibrahim serta puak Pakatan Pembangkang di Kuching baru-baru ini, Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Taib menegaskan bahawa beliau sama sekali tidak percaya lagi kepada Anwar Ibrahim.

Mengimbas kembali kepada beberapa permohonan oleh kerajaan yang pernah diajukan kepada Anwar ketika beliau masih menjawat jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan dulu, kerajaan negeri sudah banyak kali dihampakan oleh Anwar apabila pada mulanya beliau bersetuju untuk memberi peruntukan kepada kerajaan negeri namun akhirnya permohonan Sarawak telah ditolak mentah-mentah.

"Saya masih ingat pada satu masa selepas memberikan banyak janji, amat sedih apabila mendapati permintaan kita iaitu berjumlah RM600 juta bagi lima tahun untuk memajukan dan membuka estet kelapa sawit tidak ditunaikan," jelas Pehin Sri Hj Abdul Taib Mahmud.

Tentang "autonomi" pula, Pehin Sri Taib turut menegaskan bahawa Sarawak khususnya selama ini telah banyak menikmati autonomi. Sarawak berkembang maju dengan lebih cepat adalah kerana telah banyak mendapat autonomi daripada kerajaan pusat dan segala janji yang dibuat oleh Anwar serta pimpinan lainnya dari Pakatan Pembangkang seperti dalam 7 perkara itu semuanya adalah palsu dan tidak boleh dipercayai.

Malahan Anwar, Lim Kit Siang, Abdul Hadi menurut Ketua Menteri, adalah orang yang tidak memahami mekanisme dan apa yang diperlukan dalam mentadbir negeri Sarawak.

Share on Google Plus

About Talk With Hand

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: