.

GEMPAR !!!!! KERANA TERDESAK BOLEH PULAK SELESAIKAN 14 HARI !!!!


Dalam huru hara selangor nak bubar Dewan Undangan Negeri SELANGOR (DUN) tiba-tiba Mb Selangor Khalid Gagap , mengumumkan bahawa isu Air yang melibatkan rakyat Negeri Selangor selama hari ini akan dapat diselesaikan dalam tempoh masa 14 hari. 

Keputusan ini diumumkan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam satu sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco baru-baru ini.


Selepas 14 hari, Kerjaan Negeri akan memulakan rundingan pembayaran kepada empat syarikat konsensi untuk ambil alih pengurusan segala aset industri air yang melibatkan aspek bekalan, rawatan hingga ke pengagihan.

Alangkah tertekannya kerajaan Negeri Selangor ketika ini , Khalid semestinya semakin terhimpit untuk menyelesaikan isu air di Negeri Selangor kerana ingin meraih undi walaupun terpaksa merangkak memohon bantuan daripada kerajaan pusat bagi membantunya untuk mentadbir isu Air Negeri Selangor . 

 Usaha ini susulan daripada kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru bahawa Kerajaan Persekutuan tiada masalah dengan usaha Selangor untuk menstruktur-semula industri tersebut.

Makluman pengambil alihan pengurusan air daripada syarikat konsesi dibuat melalui surat yang ditulis Kerajaan Selangor kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui.

Untuk mengambil alih Syabas sahaja Kerajaan Selangor perlu menyediakan RM 11 Billion Ringgit Malaysia bagi memastikan segala pengurusan air untuk rakyat Negeri Selangor dapat diambil alih secara sepenuhnya. Itu baru satu syarikat , terdapat 3 lagi syarikat yang perlu dibayar untuk pengambil alihan oleh Kerajaan Negeri Selangor .


operasi air terawat dikendalikan syarikat konsesi Puncak Niaga Sdn Bhd, Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) dan Konsortium ABASS Sdn Bhd.
Sementara pengagihan air terawat pula dikendalikan konsesi Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).
Darimana MB.Selangor dapatkan duit jika bukan datangnya daripada rakyat yang terpaksa menanggung semua hutang kerajaan Negeri Selangor. 
Dalam pada masa yang sama Kerajaan Negeri Selangor masih tersangkut hutang sebanyak beberapa juta ringgit terhadap Syabas yang telah tertunggak setahun lamanya. 
Memang wajar lah Rakyat Selangor MENOLAK PAKATAN HARAM JADAH daripada memerintah Negeri Selangor didalam PRU-13 akan datang.Tak masuk akal , langsung!!!! RM11 Billion dalam masa 14 hari , sedangkan yang tertunggak pun dah setahun lamanya. 

Inilah mengapa MB Khalid gagap terpaksa membubarkan DUN Negeri Selangor lebih awal daripada tarikh yang sebenarnya. Kerana sudah tahu dan pasti bahawa dirinya pasti akan ditolak secara total oleh rakyat Negeri Selangor , maka segala Hutang-hutang kerajaan Negeri Selangor ketika dibawah pentadbiran Pembangkang , sudah pasti akan ditangung oleh Kerajaan Barisan Nasional . Kini terbukti KERAJAAN MANA YANG JAUH LEBIH BAIK  
Share on Google Plus

About Talk With Hand

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: