.

Lahad Datu : Pertempuran Meletus 3 Kali


Komando VAT69 Koperal Che Hasdi Che Hussin berkata pada mulanya beliau mendengar tembakan dari sektor B, C dan D ketika melakukan tinjauan di sektor A.

Katanya, beliau segera berlari ke arah bunyi tembakan itu namun tidak dapat pergi lebih jauh berikutan keadaan rupa bumi di kawasan berkenaan.

Che Hasdi memaklumkan mahkamah bahawa beliau mendengar bunyi tembakan dari arah kiri dan kanan namun tidak berupaya membantu rakannya di ketiga-tiga sektor.

Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin diberitahu sekurang-kurangnya tiga pertempuran antara pasukan keselamatan dan penceroboh bersenjata meletus di Kampung Tanduo, Lahad Datu pada 1 Mac tahun lepas.

"Di sebelah kiri, saya mendengar tembakan yang dilepaskan kumpulan penembak hendap VAT69 ke arah penceroboh bersenjata manakala di sebelah kanan, saya nampak beberapa anggota pasukan kami terlibat dalam pertempuran itu," katanya.

Sebanyak 30 tertuduh terdiri daripada 27 warga Filipina dan tiga penduduk tempatan dibicarakan dalam kes ini.

Mereka berdepan pelbagai tuduhan iaitu menjadi anggota kumpulan pengganas atau melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong, merekrut anggota untuk kumpulan pengganas atau melindungi individu yang mereka tahu adalah anggota kumpulan pengganas.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu antara 12 Feb dan 10 April 2013.

Perbicaraan di depan Hakim Stephen Chung di Jabatan Penjara Sabah bersambung hari ini.

awani

Share on Google Plus

About Talk With Hand

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: