.

HARUS TOLAK !!!!!! PERGOLAKAN DALAMAN PUNCA PAKATAN BERENAP SESAME SENDIRI !!!!!


Bukan satu tetapi tujuh tempat PAS dan PKR akan berentap di enam kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan satu kerusi Parlimen dalam Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) kali ini.

Mereka akan berperang merebut kerusi DUN Sungai Acheh, Pulau Pinang, Kota Damansara di Selangor, Panti di Johor, Kota Putera, Bukit Besi dan Seberang Takir di Terengganu.

Sementara di Labuan calon-calon PAS dan PKR akan beradu pengaruh dengan seorang calon Barisan Nasional (BN) bagi merebut kerusi Parlimen berkenaan.

Jika pertembungan yang  berlaku hanya  sekali, ia boleh dianggap satu kebetulan. Tetapi jika persaingan sudah mencapai tujuh kawasan undi,ini menggambarkan ia satu persengketaan.

PKR dan PAS sedang berperang?

Apakah PKR dan PAS kini sedang berperang? Nampaknya istilah tasamuh atau bertolak ansur di antara kedua parti itu sudah tiada lagi dalam kamus perpaduan di antara keduanya.

Dalam persaingan bagi merebut kerusi N21, Sungai Acheh di Pulau Pinang misalnya, baik PKR mahupun PAS masing-masing tidak dapat menyembunyikan keghairahan untuk memiliki kerusi berkenaan dan meletakkan calon sendiri. 

Calon Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang gagal, Badrulhisham Shaharin atau Chegu Bard berkeras mahu bertanding di DUN berkenaan “atas arahan Majlis Pimpinan Pusat PKR”. 

PAS terlebih dahulu mengumumkan bahawa Yusni Mat Piah akan bertanding di Sungai Acheh. 

Maka jika keadaan pelik dalam hubungan PAS dan PKR ini adalah berpunca daripada kedegilan Chegu Bard, rasanya kemelut ini mudah dileraikan. 

Bagaimanapun, jika situasi ini adalah berikutan sengketa dan matinya semangat kerjasama di antara PAS dan PKR maka ia mungkin menjadi petanda kurang baik bagi kerjasama kedua-dua parti pembangkang itu.

PAS denga selambanya mengambil “hak” PKR di Kangar.

Mungkinkah ini caranya PKR bertindak balas terhadap “keceluparan” PAS mengumumkan calon-calonnya di ketiga-tiga kerusi Parlimen di Perlis?

Sepatutnya PKR sekurang-kurangnya diberi peluang bertanding merebut kerusi Kangar. Pada PRU 2008, peluang bertanding di Parlimen Padang Besar dan Arau adalah hak PAS. 

Namun kali ini untuk menggenapkan angka 76 kerusi Parlimen yang dirancang untuk ditandinginya dalam PRU ke-13, PAS selamba mengambil “hak” PKR di Kangar.

Keadaan ini meletakkan PKR rasa bersalah terhadap Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya yang menganggap PKR “tidak beradab” kerana menyebarkan khabar kononnya beliau akan bertanding di bawah lambang PKR dalam PRU ke 13!

PAS hilang sikap toleransi 

Mengapa PAS tiba-tiba hilang sikap toleransinya dengan PKR? Adakah isu surat Sheikh Dr Yusuf Qardhawi yang mencetuskan rasa kecewa PAS terhadap PKR?

Kemelut surat Dr Yusuf Qardhawi ini memang isu besar. PKR mendakwa surat Yang Dipertua Persatuan Ulama Islam Sedunia itu mengiktiraf Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon terbaik menjadi perdana menteri jika gabungan pembangkang menakluki Putrajaya.

Jika benar demikian apakah pandangan sebenar Dr Yusuf terhadap PAS sebagai sebuah gerakan Islam di Malaysia? Dalam perkataan lain apakah kurangnya pemimpin PAS, terutama presidennya, Haji Hadi Awang berbanding Anwar hingga tidak layak menjadi perdana menteri?

Pesuruhjaya PAS Perlis, Hashim Jasin menganggap pilihan perdana menteri Yusuf Qardhawi adalah pandangan peribadi dan bukan Ulama Islam Sedunia. 

PKR rancang terbit sejuta naskah surat Dr Yusuf Qardhawi

PKR merancang mencetak dan menyebarkan satu juta naskhah surat berkenaan untuk “menekan” PAS supaya mengiktiraf Anwar sebagai calon paling layak menjadi perdana menteri. 

Demikian jika isu surat itu benar-benar tulen. PKR seolah mahu menggambarkan PAS sebagai tidak menghormati ulama muktabar seperti Sheikh Dr Yusuf.

Bagaimanapun jika terbukti bahawa surat berkenaan palsu, tentu PAS kecil hati. Pemimpin dan ahlinya akan sugul bagi tempoh yang lama mengenangkan PKR tergamak menggunakan taktik kotor sesama rakan pembangkang!

Ikut peraturan pilihan raya, mana-mana calon yang telah disahkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) layak untuk bertanding, mereka tidak boleh menarik diri. Maknanya calon-calon PAS dan PKR terbabit akan “berentap sampai mati”. 

Hakikat bahawa belum ada usaha ke arah mencari jalan perdamaian oleh PAS dan PKR membayangkan bahawa musim berbulan madu di antara kedua parti pembangkang itu sudah luput.

Sumber: radiokarat85.blogpsot.com 
Share on Google Plus

About Talk With Hand

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments: